Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 12 november 2015
26. sejem pohištva – Ambient Ljubljana letos odpira svoja vrata na Gospodarskem razstavišču prihodnji torek, 17. novembra. 158 podjetij iz 17 držav razstavlja notranjo opremo, dodatke za dom, talne obloge, klimatizacijo in ogrevalno tehniko, stavbno pohištvo, montažne hiše idr. vse do nedelje, 22. novembra. Prvi sejemski dan bodo na slovesnem odprtju podelili nagrade in priznanja razstavljenim izdelkom, ki jih bodo izbrale posebne komisije.

Novost letošnjega sejma sta brezplačno arhitekturno svetovanje za obiskovalce Top arhitekt ter Posebni gost Ambienta tokrat je to skupina mladih pod imenom Brands of Friends: prijatelji svežih in inovativnih oblikovalskih zgodb iz Slovenije. Tudi letos so na ogled razstave, predstavljata se italijansko oblikovanje ter poljsko industrijsko oblikovanje. Sejem dopolnjujejo še okrogla miza, predavanja in svetovanja Gradbenega inštituta ZRMK idr. Organizator je v želji, da bi spodbudil obisk sejma, pripravil ugodnosti pri nakupu vstopnic.

Nagrade in priznanja
Gospodarsko razstavišče podeljuje nagrade Pet najboljših (Top 5) in zmagovalca med njimi (Top of the Top) za izdelke in sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma likovno kakovostjo. Nagradili bodo tudi najbolj inovativen izdelek na razstavi in borzi mladih ustvarjalcev Top ideje. Društvo oblikovalcev Slovenije podeli priznanje za dosežke na področju oblikovanja. Zlato plaketo revije Naš dom (Večer) pa dodelijo slovenskemu proizvajalcu pohištva, s katerim je mogoče najlepše v celoti ali delno opremiti stanovanje.

Top ideje in Top arhitekt
Na šesti borzi in razstavi Top ideje se letos predstavlja prek 30 mladih arhitektov in oblikovalcev. Gospodarsko razstavišče jim omogoča javno predstavitev kupcem, tj. obiskovalcem, pa tudi predstavnikom gospodarstva podjetij iz pohištvene panoge ter tako odpira priložnosti, kako oblikovanje približati javnosti.

Dodana vrednost letošnjega sejma je 30-minutno brezplačno svetovanje za obiskovalce Top arhitekt, ki poteka od torka do sobote od 11.00 do 19.00 ure, v nedeljo pa od 11.00 do 16.00 ure. Svetovalci večinoma prihajajo iz vrst projekta Top ideje:  iz studia TRIpike (Tadej Podakar, Luka Fabjan, Urša Križman), studia 3S design (Kaja in Lana Strle), kreativne skupine Ropot (Tina Semolič, Rok Avsec), M ateljeja (Matic Treven) in ekipe Celovito (Jure Judež, Ajda Kolenbrand). Zainteresirani so vabljeni, da si na spletni strani sejma v naprej zagotovijo svoj termin.  Nekaj terminov pa bo na voljo tudi za obiskovalce sejma, ki se niso uspeli v naprej prijaviti. 

Posebni gost Ambienta
V luči mladih, inovativnih in svežih ustvarjalnih potencialov iz Slovenije pa je tudi druga novost 26. sejma Ambient. Kot Posebni gost sejma se predstavlja trgovina slovenskega oblikovanja Brands of Friends, v kateri sodelujeta oblikovalski studio Desnahemisfera (industrijska oblikovalca Dejan Kos, Klemen Smrtnik, arhitekt Damir Islamovič) ter skupina Wood Stock (živilski tehnik Jaka Jančič, ekonomist Nejc Leskovar, optik tehnik Tamara Jančič). Na njihovem prodajno-razstavnem prostoru bodo naprodaaj izdelki več kot 30 slovenskih vrhunskih blagovnih znamk. Pripravili bodo promocijo lesenih očal Wood Stock, testiranje longboardov ter delavnico, na kateri si bodo obiskovalci lahko zbrusili svoj leseni prstan. V četrtek, 19. novembra, pa v večernih urah pripravljajo networking.

Razstave
Prodajno-razstavna je tudi umetniška tržnica ARTish, ki letos prvič sodeluje na sejmu. Z dodatki za dom se na njej predstavlja šest ustvarjalcev. V dvorani Avla bo na ogled razstava Oblikovalska ikona fotelj REX oblikovalca Nika Kralja, ki jo je pripravilo Društvo oblikovalcev Slovenije. Poleg razstave TOP 5 nagrajencev sejma Ambient ter Top idej sta na ogled še dve pomembni razstavi. Na razstavi INDEX – Industrial Design Examples from Poland se predstavlja 30 izdelkov sodobnega industrijskega oblikovanja iz Poljske po letu 2010. Italijanska agencija za gospodarsko promocijo z oddelka veleposlaništva Italije sodeluje že tretjič zapored z okroglo mizo in razstavo Made in Italy, na kateri se v preddverju dvorane Kupola in v dvorani Kocka predstavlja italijansko oblikovanje z nekaterimi uglednimi blagovnimi znamkami.

Okrogla miza o sodobnem oblikovanju in svetovanja za obiskovalce
Razstavo Made in Italy dopolnjuje okrogla miza z naslovom Oblikovanje danes: sedanji in bodoči trendi v luči trajnostnega razvoja in migracij, kako se oblikovanje odziva na globalne izzive in hkrati ohranja kulturne in estetske vrednote, ki bo v sredo, 18. novembra, ob 11.00 uri v dvorani Galerija. Na njej sodelujejo: Rok Kuhar, arhitekt in oblikovalec, Raketa d.o.o., Maurizio Molini, arhitekt, arhitekturni biro Studio Molini, Dimitri Waltritsch, arhitekt, biro za arhitekturo in urbanizem waltritsch a+u, in Lee Hunnisett De Beer, strokovnjak za maloprodajo in vizualne strategije, Natuzzi S.p.A.


Svetovalci Gradbenega inštituta ZRMK bodo na sejmu predstavil trajnostne elemente bivalnega in delovnega okolja. Vse dni sejma bodo od 10.00 do 18.00 ure potekala neodvisna in brezplačna predavanja in individualna svetovanja, na katerih bodo obravnavali trajnostne elemente bivalnega in delovnega okolja pri obnovi in novogradnji, načrtovanje naravne osvetlitve, merila toplotnega ugodja, mikroklimatske parametre in energetsko prenovo stavb in stavbne dediščine, učinkovito rabo energije v stavbah in gospodinjstvih, obnovljive vire energije, vire ogrevanja, pripravo tople sanitarne vode, uporabo deževnice, okoljsko vrednotenje stavb, kazalnike letnega stroška energije za delovanje gospodinjskega aparata in bivanje v skoraj nič-energijskih hišah.  Za obiskovalce bodo vsak dan od 13.00 do 16.00 ure na voljo individualni nasveti arhitekta o prenovi in notranji opremi. Od torka do petka je od 10.00 do 12.00 ure na programu delavnica o postopkih pri restavriranju pohištva, ki jo bodo vodili strokovnjaki Slovenskega etnografskega muzeja.

 

Ugodnosti za obiskovalce
30-minutno brezplačno svetovanje
Sejemski popusti razstavljavcev
Znižana vstopnina 4,5 evra v torek, prvi dan sejma, 17. 11.
Happy Hour vstopnica 5 evrov vsak dan od 12.00 do 16.00 ure

Odpiralni čas
od torka do sobote: od 10.00 do 20.00 ure
nedelja: od 10.00 do 18.00 ure

Več o sejmu: http://www.pohistveni-sejem.si/

Objavljeno v Novice
Čas je bil, da bo Levstikov pohod končno spet v lepšem vremenu. Predlani je popoldne deževalo, lani so morali prvič v svoji zgodovini zaradi poplav po Sloveniji pohod celo prestaviti za en teden. Letos pa vremenoslovci napovedujejo lepše vreme.

 

Datum: sobota, 14. november 2015

 

Start: med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru. Prijave na startu in kasneje ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (cca 1,5 km iz Litije).

 

Prijavnina za posameznike znaša 6,00 € in vključuje tudi dnevnik Levstikove poti in revijo Levstikova pot. ter praktično darilo. Prijave so obvezne!

 

Promet: Med 5 in 10. uro bo na Trgu svobode, Valvasorjevem trgu, Jerebovi ulici in Levstikovi ulici v Litiji promet močno oviran. Za promet bo zaprt del Valvasorjevega trga in del Levstikove ulice. Vožnja avtobusov bo po navodilih organizatorja dovoljena po delu Valvasorjevega trga in po Jerebovi ulici.

 

Parkiranje: Parkirišča za osebna vozila bodo pripravljena v Litiji in ob kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji. Za avtobuse poskrbi organizator samo v primeru, da se skupina predhodno prijavi in prijavnino poravna pred prireditvijo.

 

Trasa poti: Litija (start in prijave) – Šmartno pri Litiji (prijave) – Slatna – Jelša – Liberga – Preska…
severna pot: … – Grmade – Gobnik – Moravče – cilj na Čatežu (22 km).
južna pot: … Ježni vrh – Vinji vrh – Poljane – Gradišče pri Primskovem – Sevno – Zagrič – Razbore – cilj na Čatežu (21,5 km).
V drugem delu pohoda prireditev poteka po dveh trasah kot doslej, v Preski nad Kostrevnico pa se ob oznakah sami odločite po kateri boste nadaljevali. Obe trasi pa se zaključita na Čatežu, od koder bodo vozili posebni avtobusi nazaj v Litijo (skozi Šmartno pri Litiji) in naprej v Šentlovrenc.

 

Kontrolnih točk za spominske žige na poti tudi letos ne bo. Prvi žig prejmete le ob prijavi na startu, na cilju na Čatežu pa le spominski žig, kdor ga bo želel (ni obvezen), kjer bo postavljen info pult za urejanje administrativnih zadev (urejanje dnevnikov) in izročanje priznanj in značk.

 

Nagrade: Vsak udeleženec ob prijavi prejme dnevnik za potrjevanje udeležb na pohodih in novo revijo Levstikova pot. Na cilju jubilejniki prejmejo tudi priznanja in značke. Le prvih 4.000 prijavljenih udeležencev prejme ob prijavi na startu spominsko darilo (kozarec, kapa oziroma medalja):

 

– kozarce prejmejo tisti udeleženci, ki doslej še niso bili na pohodu.
– kape prejmejo tisti udeleženci, ki so bili na pohodu leta 2013 in niso bili na pohodu leta 2014.
– medalje prejmejo tisti udeleženci, ki so bili na obeh pohodih, leta 2013 in 2014.

 

Razhodnja, zaključna prireditev bo ob 13. uri na vaškem trgu na Čatežu v organizaciji Turističnega društva Čatež.

 

Cilj prireditve je odprt do 17. ure na Čatežu.

 

Avtobusni prevozi: S cilja bodo po 11. uri organizirani avtobusni prevozi do železniške postaje v Litiji in naprej v Šentlovrenc. Avtobusni prevoz je zagotovljen izključno za prijavljene udeležence prireditve. Prijavo lahko od lani naprej opravite tudi na cilju na Čatežu ali pred vstopom na avtobus za povratek.

 

Splošni pogoji: Hodite na lastno odgovornost ob normalno tekočem prometu na javnih cestah. Dolžni ste se pomikati po ustreznih prometnih površinah, ki so namenjene za hojo pešcev, če pa teh ni, pa ob desni strani vozišča v smeri gibanja. Ob zmanjšani vidljivosti morate imeti na vidnem mestu ustrezna odsevna telesa. Na prireditvi je prepovedano teči, ker prireditev ni tekmovalnega značaja. Organizator bo poskrbel za ustrezno zdravstveno službo. Prijave so obvezne, kjer boste prejeli poseben Dnevnik Levstikove poti, če ga še nimate iz prejšnjih let. Organizator poskrbi za varnost udeležencev, ki se bodo prireditve udeležili organizirano s prijavo in potrditvijo priInformacije prek elektronske pošte na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na naslov Zavod Levstikova pot, Sevno 44, 1276 Primskovo.

 

PREVOZI NA START PRIREDITVE
http://levstik.si/?p=1085

 

Za prihod na start v Litijo priporočamo vlake Slovenskih železnic. V Litijo se lahko pripeljete z enim izmed vlakov, ki bodo iz večjih slovenskih krajev okrepljeno vozili v Litijo. Vozni red je dogovorjen s Slovenskimi železnicami. Če se boste odločili za vlak, vam torej odpade skrb, da boste nazdravili s kozarčkom preveč. V Litijo bodo vozili redni in okrepljeni vlaki iz Dobove, Maribora in Ljubljane. Popoldne lahko izkoristite posebni vlak, ki bo iz Šentlovrenca odpeljal direktno v Ljubljano (vožnja traja natanko eno uro). Tako se vam ni treba vračati v Litijo.

 

V jutranjem času bo z dolenjskega konca organiziran avtobusni prevoz na štart pohoda v Litijo oziroma Šmartno pri Litiji. Vozni red odhoda avtobusov:

 

  • ob 6:00. uri z avtobusne postaje v Trebnjem,
  • ob 6:10. uri odhod iz postaje v Veliki Loki,
  • od 6:00. do 6:45. ure z osrednjega vaškega trga na Čatežu

 

Prijave zbirajo na telefonskih številkah 07 348 90 29, 07 348 90 23, 07 348 11 28 ali prek e-pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework