Prispevki filtrirani po datumu: petek, 30 avgust 2013

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vabi na voden pohod »Z Egom na pohod«.

Vabljeni v četrtek, 12. septembra 2013 ob 17. uri na voden pohod »Z EGOM na pohod« in tako naredite nekaj dobrega za svoje srce!

Start je pred Halo Tivoli. Pohod poteka skozi park Tivoli, na Rožnik in nazaj do Hale Tivoli.

Na startu in cilju bomo udeležencem izmerili krvni tlak in posneli EKG. Tudi tokrat bomo preizkusili nordijsko hojo. Nekaj palic si bo mogoče sposoditi.

Priporočamo, da se primerno obujete in oblečete. Pohod v primeru zelo slabega vremena odpade!

Vse dodatne informacije: Društvo za srce, tel.: 01/234-75-50

Objavljeno v Dogodki

Smisel festivala je medsebojno sodelovanje, druženje in pomoč. Prav zato smo sklenili v svoje vrste povabiti komunikativne posameznike, ki bi se želeli pridružiti organizacijski ekipi festivala.

Sodelujete lahko na različne načine:

 • Kot vodič/vodička po festivalu
 • pomoč pri koordinaciji kulturnega programa
 • pomoč pri koordinaciji izobraževalnega programa
 • s pisanjem člankov o poteku festivala
 • spremljanjem kulturnih skupin in nastopajočih
 • spremstvo tujih delegacij
 • distribucija promocijskega materiala pred in med festivalom
 • informiranje obiskovalcev na info točkah festivala

f3zo

Prijavite se lahko preko spletnega obrazca: http://www.f3zo.si/za-sodelujoce/prostovoljstvo/.

Rok prijave: 16. september 2013

Kontaktna oseba:
Festival za tretje življenjsko obdobje
Anja Kodra, koordinatorka kulturnega programa
Tel.: 01 300 32 15
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Objavljeno v Dogodki
petek, 30 avgust 2013 11:52

57. tradicionalni Kravji bal

Kravji bal je najstarejša prireditev, ki je bila do petdesetih let predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone.

 

 • Kdaj: nedelja, 15.9.2013 ob 10.00
 • Kje: UkancBohinjsko jezero
 • Kaj: Prireditev na prostem

Turistično društvo Bohinj prireditev organizira sedaj že več kot 50 let. Na prireditvi sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo "basengo" - vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini. V idiličnem Ukancu vedno poskrbimo za bogat program z dobrim ansamblom, folkloro in godbo na pihala ter za dobro domačo hrano in pijačo. Kravji bal je pravi bohinjski praznik, ki ga ne smete zamuditi.


Program:

 • Narodnozabavni ansambel Saša Avsenika, 
 • vedno hudomušni Kondi Pižorn, 
 • folklorne skupine Bohinja , 
 • bohinjski majerji in majerice, 
 • Godba Bohinj, 
 • gostujoča folklorna skupina, 
 • domača bohinjska hrana, 
 • bohinjski sir, 
 • otroški bal, delavnice, 
 • predstavitev in podelitev zvoncev najboljšim bohinjskim cikam, 
 • LesEnDemo 2013: prikaz varnega dela z motorno žago v izvedbi inštruktorjev Zavoda za gozdove, 
 • bogat srečolov, 
 • konjski trg s tradicionalnimi igrami, 
 • tržnica z velikim številom stojnic, predvsem domače obrti s predstavitvami, 
 • in še in še ...

Vir: Napovednik.com

Objavljeno v Dogodki

Na angelsko nedeljo tržiške ulice oživijo in v prelepo zgodovinsko mesto pod Karavankami privabijo veliko obiskovalcev. 

Šuštarska nedelja že dolgo ni več samo semenj, temveč mesto obrti, nakupov, športa, zabave, nagradnih iger, izobraževanja in veselja, vse v duhu preživeti dan s prijetnim in koristnim. 
Največ obiskovalcev na Šuštarsko nedeljo privabijo ugodni sejemski nakupi. Na več kot 300 stojnicah je mogoče kupiti vse vrste izdelkov, med njimi seveda tudi obutev za različne priložnosti po zelo ugodnih sejemskih cenah. Svojo dejavnost predstavijo številni rokodelci in društva. 

S tradicijo Šuštarske nedelje je povezan običaj "freišpreh'nga", včasih so ravno na to nedeljo v Tržiču sprejemali čevljarske vajence med pomočnike. Čevljarji v preteklosti so se po napornem delu v delavnicah in uspešni prodaji na semnju znali poveseliti, zato se tudi sodobna angelska nedelja vedno zaključi z rajanjem na šuštarski veselici. 

Tudi ostali spremljevalni program je zelo pester. Galerije in muzeji odprejo svoja vrata in pokažejo svoje zbirke, na prireditvenih odrih se nastopi glasbenikov, plesalcev in športnikov vrstijo preko celega dne. 

Otroci in odrasli spoznavajo tradicijo čevljarstva in ustvarjajo v različnih rokodelskih delavnicah, se zabavajo v luna parku in preizkusijo srečo v številnih nagradnih igrah. 

Lačni in žejni na številnih gostinskih stojnicah izbirajo med slovenskimi kulinaričnimi specialitetami, posebna pozornost je namenjena tržiškim bržolam, tržiški kulinarični posebnosti. 

V želji, da obiskovalci v Tržiču preživijo nepozabno angelsko nedeljo, jih sprejmemo gostoljubno in z odprtimi rokami ter prepustimo dogajanju, ki jih popelje po lepih ulicah tržiškega mestnega jedra. 

Info Turistično društvo Tržič 
04 59 24 730 
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
http:// www.e-sustarskanedelja.si
www.trzic.info
https://www.facebook.com/turisticnodrustvo.trzic

Vir: Turistično društvo Tržič, Napovednik.com

Objavljeno v Dogodki
petek, 30 avgust 2013 09:46

Pohod po poti treh cerkva

Vse ljubitelje hoje v naravi, rekreacije in druženja vabimo, da se nam pridružijo v na četrtem pohodu vsesplošne promocijske akcije pohodov PO LAŠKIH POTEH, na katerih spoznavamo zgodbe in lepote laških krajev.

Sobota, 14. september 2013, start ob 9.00 na parkirišču Hotela Zdravilišče Laško
Pot treh cerkva povezuje cerkev sv. Mihaela na Šmihelu, cerkev sv. Katarine v Kuretnem in cerkev sv. Krištofa na Strmci. Na dan pohoda si bo vse tri cerkve možno ogledati pod vodstvom lokalnega turističnega vodnika, ki bo pohod tudi vodil. 
Na poti se bomo ustavili na domačiji Aleš, kjer bodo krajani postregli z domačimi dobrotami in pijačo, za dobro voljo bo skrbel vaški muzikant, na stojnicah pa se bodo predstavili lokalni ponudniki domače in umetnostne obrti ...

Dolžina poti znaša 6,6 km, skupaj z ogledi pa bomo na poti cca. 3-4 ure. 

POTEK POTI: Laško, Šmihel, Kuretno, Krištof na Strmci, Laško, ZAHTEVNOST: srednje zahtevna.

Pohod bo v vsakem vremenu. Poskrbite za primerno obutev, vsak hodi na lastno odgovornost.

Organizator: STIK v sodelovanju s krajani

Vir: Stik-TIC Laško, Napovednik.com

Objavljeno v Dogodki
petek, 30 avgust 2013 09:44

Sedma Ljubljanska Feria

Sedma Ljubljanska Feria, ulično praznovanje v stilu andaluzijske folklore in flamenka, 31. avgusta 2013 med 11.00 in 14.00 uro na Dvornem trgu v Ljubljani. Vabljeni vsi ljubitelji španske kulture!

Vabimo vas na sedmo ljubljansko Ferio, ulično praznovanje v stilu čarobne Andaluzije, 31. avgusta 2013 med 11.00 in 14.00 uro na Dvornem trgu v Ljubljani.
V sodelovanju z Dvornim barom in društvom slovensko-andaluzijskega prijateljstva ElSolvenia smo pripravili pokušino španskega vina Rioja Campo Viejo, nekaj andaluzijskih specialitet za gurmane ter pester glasbeni in plesni program. Kot posebna gosta bosta nastopila plesalec in pianist Mateo el Gallito ter kitarist Morenito de Triana. Plesalke društva Luna gitana vabimo vse plesa željne obiskovalce, da se nam pridružijo na plesnem podu Dvornega trga.

V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v Dvornem baru.

Objavljeno v Dogodki
petek, 30 avgust 2013 09:22

Maribor - Špasfest 2013

Maribor, 30.8.2013 - 31.8.2013

V preteklem letu sem izpostavila, da je leto 2012 za mesto Maribor posebno, drugačno in za vedno z velikimi črkami zapisano v njegovo zgodovino.

spasfest-mariborZato z gotovostjo lahko zatrdim, da je leto 2013 in ŠpasFest2013 tudi posebno, saj bo to letos najkrajši festival v devetih letih.

Za vas zvesto občinstvo smo se potrudilitudi letos z velikimi napori pripravili Špas Fest2013. Podprla so nas predvsem družbeno odgovorna podjetja, katera ne samo zaradi vlaganja v kulturo, ampak tudi drugače uživajo veliko podporo in ugled. Hvala vam sponzorji in donatorji, brez vas ne bi bilo ŠpasFesta 2013.

ŠpasFest2013 je tudi letos strukturirankot program prepleta gledališča ter glasbe. Predstavili vam bomo klasične izvajalce performativnih praks, pa tudi atraktivna ulične gledališke nastope. Rdeča nit festivala še vedno ostajajo predstavitve srednjeveških dejavnosti (prikazi srednjeveške tržnice, starih obrti), kar je posebnost naše prireditve tudi v širšem prostoru.

Med letošnje novosti pa prav gotovo spadajo delavnice »Eksperimentalni kotiček Centra eksperimentov Maribor«, Splavarski spust po reki Dravi in izvedba Pilotne tržnice rokodelcev in likovnih umetnikov. Mariborska razvojna agencija se je skupaj z Mestno občino Maribor vključila v projekt Central Markets, ki ga financira Evropska Unija preko programa Srednja Evropa, GIZ-u so pa zaupali izvedbo pilotne tržnice. Namen projekta je oživitev mestnih trgov z novimi vsebinami, atraktivnimi za lokalno prebivalstvo in turiste.

Dragi obiskovalci vabim vas, da se prepustite ŠpasFestu, da vas popelje v svet domišljije, ritmov, iger in da se za trenutek predate srednjemu veku.

Tatjana Mileta

Direktorica GIZ-a

spasfest-2013-maribor-logo

PROGRAM PO DNEVIH

PROGRAM PO PRIZORIŠČIH

Objavljeno v Dogodki

Kamnik, ki leži v zelenem naročju Kamniško-Savinjskih Alp, že tradicionalno vsak drugi septembrski konec tedna zaživi v barvah bogate oblačilne dediščine.

Letos bo staro mestno jedro od 5. do 8. septembra 2013 gostilo že 43. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se zadnja štiri leta ponašajo z nazivom mednarodni folklorni festival in so del mednarodne mreže folklornih festivalov CIOFF.

Svojo prepoznavnost in odmevnost prireditev razvija skozi paleto različnih, med seboj povezanih samostojnih dogodkov, ki segajo vse od razstav, plesnih in pevskih nastopov, koncertov priznanih slovenskih skupin, godb in ansamblov do sejemske prodaje izdelkov domače in umetnostne obrti . Tudi gostinska ponudba  je zelo bogata. Med drugim ponujamo tradicionalne kamniške jedi, ki so združene pod blagovno znamko Okusi Kamnika. Obiščete lahko tudi gledališke predstave, tekmovanje za Naj avbo in še številne druge zanimive dogodke.

Osrednji dogodek letošnjih 43. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine Kamnik 2013 bo že tradicionalna povorka narodnih noš, na kateri se bo skozi staro mestno jedro sprehodilo več kot dva tisoč udeležencev v narodnih nošah, med katerimi bodo tudi številne skupine in konjske vprege.

Pridružite se nam v Kamniku in začutite tradicijo v vsej njeni veličini.

PROGRAM

 
Četrtek, 5.9.2013

TIC Kamnik

18:00  Odprtje razstave Pisane drobtinice iz naše zgodovine (avtorica: Sabina Romšak)

Galerija Miha Maleš

19:00 Odprtje razstave Avbe na Slovenskem (avtorica: Alenka Pakiž, v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik)

Petek, 6.9.2013

Glavni oder

17:30 Otroške folklorne skupine
19:00 Slavnostno odprtje festivala z nagovorom župana Občine Kamnik Marjana Šarca
19:15 Mestna godba Kamnik ob 165. obletnici z gosti: ansambel Grajski kvintet in Mažoretna skupina Veronika
20:30 Veliki petkov koncert: Tanja Žagar in spremljevalna skupina Avantura

Maistrova ulica

09:00 Sejemska prodaja

Sobota, 7.9.2013

Glavni oder

10:00 Ansambel Domačini
11:30 Ansambel Poljanšek
13:00 Ansambel Veseli Podgorci
15:00 8. tekmovanje harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš - finale
17:00 Gledališka predstava “Kje je meja?”, izvajalec: KULTURNO DRUŠTVO TUHINJ
18:30 Folklorna skupina Kamnik
19:00 Revija folklornih kostumov in narodnih noš ter izbor za Naj avbo z Akademsko folklorno skupino France Marolt
21:00 Veliki sobotni koncert: Magnifico in skupina Langa

Oder pri Kavarni Veronika

10:00 8. tekmovanje harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš - predtekmovanje
14:30 Ansambel Novi sosedje
15:00 Ženska vokalna skupina Brinke

Mali grad - srednjeveški dan

13:00 Kulturno društvo Lonca s srednjeveškimi in renesančnimi plesi in predstavitvijo kostumov

Šutna, Trg talcev in Maistrova ulica

10:00 Sejem domače in umetnostne obrti, živilska tržnica z Okusi Kamnika in sejemska prodaja

Park Evropa

11:00 Stare ljudske igre in delavnice za otroke

Nedelja, 8.9.2013

Glavni oder

9:30 Budnica - Kulturno društvo - Godba Slovenskih železnic (Zidani Most)
9:50 Kulturno-umetniško društvo Lučka v spremljavi ansambla Pećigradski tamburaši
10:00 Nastopi folklornih skupin iz tujine (Nizozemska, Makedonija, Slovaška)
12:00 Kulturno umetniško društvo Sevdah Ljubljana (ohranjanje kulture narodov Bosne in Hercegovine)
15:00 TRADICIONALNA POVORKA NARODNIH NOŠ z nagovorom župana Občine Kamnik Marjana Šarca in slavnostno govornico predsednico Vlade Republike Slovenije mag. Alenko Bratušek
17:00 Veliki nedeljski koncert: Saša Lendero, Ansambel trio Špica in Jodel Express

Šutna, Trg talcev in Maistrova ulica

10:00  Sejem domače in umetnostne obrti, živilska tržnica z Okusi Kamnika in sejemska prodaja

Objavljeno v Dogodki
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework