Prispevki filtrirani po datumu: torek, 27 avgust 2013
torek, 27 avgust 2013 19:50

Klasičen švicarski rosti

Za štiri osebe potrebujemo:

  • 750 g krompirja
  • 1 srednje velika čebula
  • Sol, poper
  • 3 žlice masla ali olja

PRIPRAVA:

  1. Krompir operemo, damo v lonec in pokrijemo z vodo. Kuhamo glede na velikost krompirja in sicer od 15-20 minut. Krompir ne sme biti preveč kuhan. Nato odlijemo vodo in pustimo, da se krompir ohladi v lupini.
  2. Nato ga olupimo in grobo naribamo v posodo. Čebulo olupimo, na na drobno narežemo in dodamo h krompirju. Posolimo, popopramo in vse dobro premešamo.
  3. V večji ponvi segrejemo dve žlici masla ali olja, dodamo nariban krompir in s pomočjo kuhinjske lopatke potlačimo. Krompir pečemo pri srednji temperaturi okoli 15 minut, da se začne tvoriti lepa zlatorumena skorjica.
  4. Krompirjevo palačinko damo na krožnik. V ponvi segrejemo preostanek masla in krompirjev rosti položimo vanjo s pečeno stranjo navgor. Drugo stran pečemo nadaljnih 15 minut.
  5. Rosti damo na plitek pladenj in ga pred serviranjem razrežemo kot kolač- Najbolje se poda k mesnim jedem z omako, na primer k dušenim naravnim zrezkom.
  6. Ta jed je univerzalna, ker jo lahko kombiniramo z vsemi vrstami zelenjave, ki se da naribati, s prekajenim mesom, z ostanki pečenke ali s slanino. Dve tretjini osnove mora vedno predstavljati krompir, sicer nam ne bo uspelo obdržati kompaktne mešanice. Preostalo tretjino lahko tvorijo na primer por, šunka ali ostanki pečenega mesa, ki jih pred tem na kratko popečemo, pa tudi zelenjava npr. bučke, korenje, koleraba, ki jih vedno primešamo h krompirju surove.

PA DOBER TEK

Objavljeno v Zelenjavne jedi

Z namenom izboljšati informiranost in ozaveščenost zavarovanih oseb o pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in načinu njihovega uresničevanja je ZZZS izdal posodobljeno elektronsko publikacijo »Pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja«, ki predstavlja temeljno predstavitveno publikacijo ZZZS za zavarovane osebe.

Zavarovanim osebam zagotavlja hiter in enostaven dostop do razumljivih informacij o sistemu obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z izdajo si ZZZS prizadeva zmanjšati obseg nesporazumov in težav zavarovanih oseb pri uresničevanju njihovih pravic ter izboljšati kakovosti izvajanja ter delovanja javne zdravstvene službe. Publikacija opisuje vse ključne pravice in obveznosti zavarovanih oseb iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in bo kot taka postala del redne zbirke tiskovin za informiranje zavarovanih oseb, ki bo v letu 2014 izšla tudi v tiskani obliki.

Publikacijo si lahko pogledate tukaj.

Vir: http://www.zzzs.si

Objavljeno v Novice
torek, 27 avgust 2013 09:18

Varčevalni ukrepi in pokojnine

Vlada je včeraj na gradu Strmol za zaprtimi vrati ves dan razpravljala o spremembah proračuna za leto 2014 in o nadaljnjih varčevalnih ukrepih.

Na včerajšnjem celodnevnem neformalnem sestanku vlade o spremembah proračuna za leto 2014 in o nadaljnjih varčevalnih ukrepih naj bi bila po naših informacijah še zlasti dolgotrajna razprava o morebitnem znižanju pokojnin. Ta naj bi šla v smeri, ki jo zahteva stranka DeSUS, torej da se pokojnine ne bodo znižale. Še vedno pa je, kot je mogoče slišati, v igri ukinitev dodatka za rekreacijo za upokojence, v kar pa prvak DeSUS Karl Erjavec tudi nikakor ne namerava privoliti. Kot pravi, dodatek za rekreacijo prejemajo tisti, ki imajo res zelo nizko pokojnino. »Predlagal sem, da se v primeru, če bodo vztrajali pri tem ukrepu, skliče sestanek koalicije, na katerem se bomo pogovorili, kaj to pomeni za nadaljnje delo vlade in koalicije,« nam je dejal Erjavec. Prav tako se v stranki upokojencev ne strinjajo z znižanjem socialnih transferjev – ti naj bi se zmanjšali za do dva odstotka.

Na mizi več predlogov, najbolj naklonjeni davku na nepremičnine

Vlada ima na mizi tudi predlog finančnega ministrstva, da se olajšave in dohodninska lestvica ne bi več avtomatično usklajevale z inflacijo, kar bi pomenilo višjo dohodnino in posledično znižanje neto plače. Kot smo že poročali, bi po predlogu finančnega ministrstva moralo kar 95 odstotkov zavezancev plačati za okoli tri odstotke višjo dohodnino. To bi ob povprečni plači prvo leto pomenilo le okoli 30 evrov, bi se pa znesek, če bi ukrep veljal dlje časa, bistveno povečal. Po izračunih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije bi v primeru, če bi do zamrznitve olajšav in lestvice prišlo pred petimi leti, posameznik s povprečno plačo in enim otrokom pri dohodnini letos plačal dobrih 250 evrov več kot ob zamrznitvi, v petih letih pa bi to njegov račun obremenilo za kar 760 evrov.

Med napovedanimi ukrepi ima po naših informacijah v koaliciji še največ podpore davek na nepremičnine, vendar pa naj bi prvotni predlog doživel nekatere pomembne spremembe, in sicer tako glede višine, prizadel naj bi predvsem tiste, ki imajo več nepremičnin... Kriznemu davku, o uvedbi katerega v vladi tudi še vedno razmišljajo, pa nasprotujejo predvsem v Državljanski listi.

Kot je po četrtkovi seji vlade povedala premierka Alenka Bratušek, bo vlada nov paket ukrepov za konsolidacijo javnih financ predstavila do 25. septembra. Zaveda se, da ne gre za priljubljene ukrepe, zato tudi ne pričakuje popolne podpore, kljub temu pa si – tako pravi Bratuškova – želi, da bi večina razumela, da ti ukrepi Slovenijo peljejo naprej.

Vir: http://www.dnevnik.si

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework