Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 31 julij 2013

Zagotavljanje cestnoprometne varnosti v državi je ena od prioritet slovenske policije, pri čemer pa si želijo več pomoči in sodelovanja državljanov.

Da bi jim lahko še bolj prisluhnili oz. pridobili dodatne informacije, kateri odseki v Sloveniji so tako problematični, da imajo posamezniki občutek ogroženosti, so v policiji pripravili posebno elektronsko aplikacijo. Tako jim lahko občani svoje predloge odslej posredujejo še hitreje, kar prek spleta.

gregor-virant-minister-za-notranje-zadeveNa današnji novinarski konferenci je minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant pohvalil policijo, ki je izdelala to spletno aplikacijo, ki predstavlja tudi modernizacijo javne uprave. Gre za primer sodelovanja z občani in lokalno skupnostjo, konkretno pri zagotavljanju večje prometne varnosti. Policija na tem področju že s svojo prisotnostjo ter poostrenimi nadzori in številnimi preventivnimi aktivnostmi naredi zelo veliko in vpliva na ravnanja udeležencev v cestnem prometu. Toda vsak se mora zavedati, da je za varnost sebe in drugih v prometu najprej odgovoren sam. Vsi se moramo vesti odgovorno in spoštovati predpise, da bo nesreč in dogodkov, ki jih statistika beleži preveč, manj.

Uporaba aplikacije Predlagaj prometno kontrolo je enostavna.

V aplikacijo lahko vstopite s klikom na pasico na prvi strani interneta policije. Kdor meni, da prihaja na določenem cestnem odseku v Sloveniji do pogostih prometnih kršitev, lahko na zemljevidu enostavno označi lokacijo, kjer bi bila po njegovem mnenju potrebna policijska prometna kontrola.

Vsak predlog bodo skrbno pretehtali, in če bo krajevno pristojna policijska postaja, na območju katere je označena lokacija, ocenila, da je predlog ustrezen, bodo policisti na predlaganem cestnem odseku zagotovili ustrezen nadzor.

Priporočajo, da občani v aplikaciji navedejo tudi svoje podatke oz. elektronski naslov, na katerega jim bodo lahko poslali odziv oz. odgovor policije. Svoj predlog lahko sicer posredujejo tudi brez svojih podatkov, tako da navedete le mesto nadzora, vendar jim v tem primeru ne bodo mogli posredovati povratne informacije.

Povezava do aplikacije

Vir: http://www.policija.si/

Objavljeno v Novice

ZDUS se je po odločitvi ustavnega sodišča, da razveljavi del 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf), ki se nanaša na znižanje pokojnin nekaj več kot 26.000 upokojencem, odločil za naznanitev suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi.

Podpredsednik ZDUS-a Anton Donko je na včerajšnji tiskovni konferenci poudaril, da so člani na konferenci zveze društev upokojencev pred kratkim soglasno sprejeli sklep, da se uvede postopek ugotavljanja odgovornosti za nastale posledice sprejetja Zujfa.

Podpredsednik Zdusa Anton Donko pa je izpostavil, da so na škodljive posledice Zujfa opozarjali še pred sprejetjem zakona. Poslance so obiskali 150-krat, a so takrat vsi poudarjali, da bodo glasovali tako, kot bo rekla stranka. Pravna svetovalka Zdusa Ana Bilbija je še opozorila, da kljub odločitvi ustavnega sodišča kar nekaj upokojencev ni dobilo vrnjenih 20 odstotkov pokojnin, za katere so jih prikrajšali v osmih mesecih, kolikor je člen veljal. "Vprašanje je, koliko jih bo dočakalo 80 odstotkov tega denarja, ki bo prišel šele maja naslednje leto." Niko Jurišič, predstavnik zveze upokojenih delavcev organov za notranje zadeve, pa je dodal, da je za to delno krivo tudi ustavno sodišče, ki ni zakona začasno zadržalo z argumentom, da pri tem ne bo nastala nepopravljiva škoda: "Za tiste, ki so umrli, je nastala nepopravljiva škoda." Opozoril je tudi, da se boji, da bo na oblast znova prišel Janez Janša, ki še vedno trdi, da bi te privilegije morali odpraviti. To je po njegovem najava, da upokojence čaka še en tak ukrep, če bo še tretjič vodil vlado.

Celotne objave tiskovne konference si lahko ogledate na naslednjih povezavah:
http://www.24ur.com/novice/slovenija/v-drzavni-zbor-zavestno-poslali-neustaven-zakon.html
http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1911884
http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/zveza-drustev-upokojencev-se-zavzema-za-kazenski-pregon-odgovornih-za-zujf
http://www.zurnal24.si/sustersic-naj-kazensko-odgovarja-clanek-201269
http://www.rtvslo.si/slovenija/upokojenci-ovadili-pripravljavce-zujfa/314256

Vir: http://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework