Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 19 avgust 2015
Vas je na domu obiskal prodajalec in vam prodal komplet neuničljive posode, morda vas je na sejmu prijazna in vztrajna prodajalka prepričala, da ste kupili masažni aparat, so vas mogoče na terasi hotela vljudno povabili na večerno pogostitev s predstavitvijo izjemnih odej, pa ste eno kupili, saj vam je bilo nerodno, da ne bi kupili nič…? Naslednji dan ste nakup obžalovali.

 

Kaj lahko storite? 
V 14ih dneh lahko odstopite od pogodbe, četudi izdelek, storitev nima napake. Razlog za posebno ureditev je v tem, da se lahko potrošnik znajde v nepričakovanem položaju, ko je pod psihološkim pritiskom, saj se mora za nakup odločiti takoj, nima pa možnosti preveriti izdelka in tudi ne primerjati cene s primerljivimi izdelki, lahko se zanaša le na prodajalčeve navedbe. A pozor, tudi v tem primeru obstajajo izjeme.

 

V katerih primerih se šteje, da je pogodba sklenjena zunaj prodajalčevih poslovnih prostorov?

 

 • Če pogodbo sklenete neposredno s predstavnikom podjetja na svojem domu, na sejmu, na predstavitvi v gostinskem lokalu ....
 • Če zunaj poslovnih prostorov podjetja izjavite prodajalcu, da želite skleniti pogodbo.
 • Če na podlagi predstavitve izdelka ali storitve zunaj poslovnega prostora podjetja takoj za tem sklenete pogodbo v poslovnih prostorih podjetja ali za to uporabite sredstvo za komuniciranje na daljavo.
 • Če pogodbo sklenete med izletom, ki ga organizira podjetje z namenom prodaje blaga in storitev.

 

Za katere pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, pa določila Zakona ne veljajo?
To so na primer pogodbe, pri katerih skupni pogodbeni znesek ne presega 20 evrov, pogodbe, sklenjene za finančne storitve (npr. zavarovalniške pogodbe), za turistične aranžmaje, za časovni zakup nepremičnin, idr.

 

V katerih primerih potrošniki ne morejo odstopiti od pogodbe?
Potrošniki v nekaterih primerih od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, ne morejo odstopiti (razen, če se niso s prodajalcem dogovorili drugače). Takšne so npr. pogodbe:

 

 • za blago po naročilu (torej po navodilih potrošnika in prilagojeno njegovim osebnim potrebam);
 • za blago, ki je hitro pokvarljivo in ima kratek rok uporabe;
 • za opravljanje storitev, če je podjetje pogodbo v celoti izpolnilo in je začelo opravljati storitev na podlagi potrošnikovega izrecnega predhodnega soglasja in s privolitvijo, da bo izgubil pravico do odstopa od pogodbe, ko jo bo podjetje v celoti izpolnilo;
 • za dobavo zapečatenih avdio ali video posnetkov in računalniških programov, če je potrošnik po dostavi odprl varnostni pečat;
 • za dobavo zapečatenega blaga, ki zaradi varovanja zdravja ali higienskih razlogov ni primerno za vračilo, če je potrošnik po dostavi odprl pečat;
 • za nastanitev, ki ni namenjena stalnemu bivanju;
 • za prevoz blaga, najem vozila, pripravo in dostavo hrane;
 • za storitve za prosti čas, pri katerih se podjetje zaveže, da bo izpolnilo svojo obveznost na točno določen datum ali v točno določenem roku.

 

Če pravico do odstopa od pogodbe imate, torej kako jo uveljaviti?
Skladno z zakonom ima potrošnik pravico, da pri pogodbah sklenjenih zunaj poslovnih prostorov, v 14 dneh obvesti podjetje, da odstopa od pogodbe, pri čemer mu ni treba navesti razloga za odstop. Če zakonski rok zamudi, izgubi pravico do odstopa. Upoštevati je treba, da gre za koledarsko štetje dni, torej se v rok vštevajo tudi dela prosti dnevi.

 

Pri pogodbha o prodaji izdelka prične rok za odstop od pogodbe teči z dnem, ko potrošnik ali oseba, ki jo je pooblastil, pridobil dejansko posest nad blagom, pri pogodba o opravljanju storitve pa prične odstopni rok teči z dnem sklenitve pogodbe. V primerih, če podjetje potrošniku ne posreduje informacije o pravici do odstopa od pogodbe, se rok za odstop od pogodbe podaljša na 12 mesecev.

 

Potrošnik mora torej podjetju pravočasno sporočiti, da odstopa od pogodbe, sočasno pa zahtevati tudi vrnitev že plačanih zneskov.

 

Ne pristanite na plačilo are!
V praksi so pogosti primeri, ko podjetje ob sklenitvi pogodbe zahteva plačilo are. Zaradi narave pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, od katere potrošnik lahko odstopi brez finančnih posledic (razen stroškov za vračilo izdelka), ara ni združljiva s to pogodbo. Zato potrošnike opozarjamo, naj ne pristanejo na plačilo are.

Vir: https://www.zps.si

 

Objavljeno v Nasveti
Ljubljana, 18. avgust - Letošnjo jesen se bomo od 29. septembra do 1. oktobra ponovno družili na 15. Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani. Za letošnji jubilejni Festival je organizator za obiskovalce pripravili nekaj novosti, ki bodo še bolj popestrile pestro festivalsko dogajanje.
 

 

 

 

 

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM: Zdravje je samo eno, ohranimo ga

Tudi letos bo izobraževalni program postregel z zanimivimi vsebinami, poseben poudarek pa bo namenjen zdravemu staranju. Na predavanjih boste lahko prisluhnili zanimivim predavanjem s področja ohranjanja zdravja, alternativnih metod ohranjanja zdravja ter na odprti delavnici spoznali nove vadbe, s katerimi boste lahko ohranjali vitalnost in energijo. Poseben gost letošnjega izobraževalnega programa bo mednarodno priznani fitofarmacevt »novega tisočletja«, dr. Roberto Solime. Poznavanje in seznanjenost s postopki nudenja prve pomoči in oživljanja lahko reši življenje, znanje pa boste lahko vse tri dni osvežili na predavanjih in odprti delavnici.

STROKOVNI PROGRAM: Vseživljenjsko učenje, življenje in ustvarjanje starejših v družbi prihodnosti

V vse hitreje spreminjajoči se sodobni družbi je vseživljenjsko učenje, izobraževanje in ustvarjanje pogoj za ohranjanje enakopravnosti med generacijami. Vse več storitev javnih in zasebnih servisov se seli na splet, zato je pri starejših potrebno vzbuditi in ohranjati motivacijo za vseživljenjsko žejo po znanju. Osrednja okrogla miza strokovnega programa bo posvečena pogovoru o stanju izobraževanja odraslih in starejših od 65. leta v Sloveniji, kaj prinaša družba prihodnosti in kje v njej svoje mesto zasedajo starejši. Na okroglih mizah strokovnega programa se bomo dotaknili še teme integrirane oskrbe bolnih in onemoglih v lokalni skupnosti, e-uprave in kaj prinaša za starejše, ljubiteljske kulture in pomena, ki ga nosi za vse generacije ter spremembam, ki se nam obetajo na področju zdravstva.

FESTIVALSKA KUHINJA IN DOMAČI KOT: Letošnji Festival prinaša novosti

Letos organizatorji prvič pripravljajo Festivalsko kuhinjo, kjer si boste lahko ogledali pripravo in okusili zdrave dobrote, ki jih bodo za vas pripravljale Sanja Lončar, soavtorica trilogije Ščepec - kako z začimbami uravnavamo sladkor?, Emilija Pavlič, avtorica Mamica, nauči me kuhati in Kuhajmo zdravo! ter drugi. Ogledali si boste lahko tudi čisto ‘pravo’stanovanje, opremljeno s pohištvom in ostalimi pripomočki, ki starejšim olajšajo bivanje v lastnem domu. Opremo boste lahko tudi preizkusili! 

PROGRAM ZDUS

Za bogat program bo v letošnjem letu poskrbela tudi Zveza društev upokojencev Slovenije, z letošnjim jubilejnim 40. Srečanjem pevskih zborov društev upokojencev Slovenije in 7. Večerom pesmi in plesa. Na razstavnem prostoru ZDUS-a se vam bodo s svojimi aktivnostmi predstavila društva upokojencev iz cele Slovenije, na likovni razstavi pa bodo na ogled postavljena dela, ki so nastala v okviru letošnje likovne kolonije v Izoli.

NATEČAJI

S koncem šolskega leta so se zaključili različni natečaji, med katerimi letos izstopa prenovljeni natečaj medgeneracijskega sodelovanja. Mlajše in starejše so organizatorji pozvali, naj pripravijo in izpeljejo različne aktivnosti s poudarkom na medgeneracijskem druženju in sodelovanju. Organizator je prejel zapise o izvedenih delavnicah, druženjih in skupinskih delovnih akcijah, s katerimi so mlajši in starejši iz vseh koncev Slovenije pokazali, da cenijo in negujejo vrednoto medgeneracijskega sodelovanja. Podelitev priznanj najboljšim vseh natečajev bo potekala 1. oktobra 2015 na odprtem odru v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

SEJEMSKA RAZSTAVA: bogata sejemska ponudba in sejemski popusti

Tudi letos se bo v sejemski razstavi predstavil nabor različnih podjetij in ponudnikov storitev za starejše, ki bodo izvajali različne brezplačne meritve vida, sluha, sladkorja v krvi, ortopedske meritve stopal, predstavitev samopregleda dojk ...

Več na www.f3zo.si.

Objavljeno v Novice