Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 11 marec 2013
ponedeljek, 11 marec 2013 15:07

Sklad vzajemne samopomoči

Vzajemna samopomoč je prostovoljna solidarna skupnost članov, ustanovljena z namenom, da se ob smrti izplača posmrtnina.

Deluje kot sklad in jo ureja Pravilnik vzajemne samopomoči. Letni prispevek in višino posmrtnine vsako leto določi upravni odbor.
Vanj se lahko vključijo člani društev upokojencev do dopolnjenega 70. leta starosti. Pravica do izplačila posmrtnine pa pripada posameznemu članu po preteku čakalne dobe, ki je odvisna od starosti člana ob vpisu. Če član društva upokojencev preneha biti član, ne more biti več član samopomoči in nima pravice do vračila vplačanih prispevkov.
Pomembno je, da so člani ob vstopu opozorjeni na to, da mora biti članarina poravnana vsako leto nepretrgoma in da po enem letu neplačila članstvo preneha.
Posmrtnina se lahko izplača najpozneje v enem letu po smrti člana samopomoči. Če po preteku enega leta niso bila predložena dokazila o smrti, ugasne pravica do posmrtnine.

Kontakt:
Breda Popek
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Tel. štev.: 01/519 51 45

TRR Vzajemna samopomoč: 05100-8011760660

Vir: http://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Novice

ZPS ugotavlja, da je vse več potrošnikov oškodovanih zaradi najema kreditov po obrestni meri, ki presega zakonsko dovoljeno višino.

Določena podjetja z razvejano mrežo poslovalnic in »posrednikov« ponujajo »ugodne« kredite. Pri tem izkoriščajo finančno stisko ljudi, ki zaradi nizkih dohodkov ali izgube službe kredita ne morejo najeti na banki. Podjetja ob sklenitvi kreditne pogodbe zahtevajo podpis posebne izjave (upravno izplačilna prepoved), s katero potrošnik svojemu izplačevalcu plače ali pokojnine (ZPIZ) odobri odtegovanje obrokov za plačilo kredita nepreklicno do izjave upnika, da je kredit poplačan. To pa v praksi pomeni, da v primeru oderuškega kredita oz. kreditne pogodbe, ki je sklenjena v nasprotju z zakonom, potrošnik ne more enostavno preklicati izjave in doseči prenehanje odtegovanja obrokov.

Upokojenci so pogosto oškodovani

Na ZPS poudarjajo, da so žrtve nebančnih ponudnikov kreditov pogosto upokojenci. ZPIZ izjavo oz. upravno izplačilno prepoved na podlagi sedaj veljavne zakonodaje dosledno obravnava kot sodni sklep o izvršbi in odteguje zneske od pokojnine vse do obvestila dajalca kredita, da je kredit poplačan. ZPIZ ne razpolaga s kreditnimi pogodbami in ni dolžan presojati, ali je potrošnik sklenil veljavno kreditno pogodbo, ali je pogodba oderuška, niti ne preverja, kdaj je kredit plačan. Upokojenci lahko dosežejo prenehanje odtegovanja obrokov kredita od pokojnine le v sodnem postopku zoper dajalca kredita. To pa za potrošnika pomeni stroške in zaradi trajanja postopka tudi veliko nevarnost, da ob izidu sodbe podjetje ne bo več obstajalo oz. ne bo imelo nobenega premoženja, iz katerega bi bilo poplačano preplačilo kredita. Začasno prekinitev odtegovanja je pod izredno omejenimi pogoji možno doseči z začasno odredbo, ki pa za potrošnika pomeni dodaten postopek in strošek.

ZPS predlaga spremembo Zakona o izvršbi in zavarovanju, ministrstvo predloga še ni upoštevalo

Že junija 2012 je ZPS Ministrstvu za pravosodje in javno upravo v postopku spreminjanja Zakona o izvršbi in zavarovanju predlagala črtanje 135. člena, ki ureja izplačilno prepoved z dolžnikovo privolitvijo in ji pripisuje pravne učinke sklepa o izvršbi. ZPS je v utemeljitvi poudarila, da je v praksi pogosto prišlo do zlorabe tega člena s strani nebančnih ponudnikov potrošniških kreditov. Ti namreč izjavo o izplačilni prepovedi oblikujejo kot obrazec, kamor med drugim vnesejo določbo, ki izplačevalcu plače ali pokojnine nalaga, da odteguje obroke v poljubni višini in do preklica s strani upnika. To v praksi pomeni, da brez sodnega postopka potrošnik ne more doseči prenehanje odtegovanja obrokov, niti v primeru, ko je dajalec kredita nezakonito sklepal pogodbe, ker za to ni imel uradnega dovoljenja ali pa mu je bilo sklepanje pogodb prepovedano z odločbo tržnega inšpektorata. Zelo zaskrbljujoče je, da Ministrstvo predloga ZPS pri pripravi zakonskih sprememb (še) ni upoštevalo.

Na ZPS poudarjajo, da je potrebno pomagati potrošnikom tako pri osveščanju kot tudi pri razreševanju primerov, kjer so oderuške kreditne pogodbe že sklenjene. Ker sodni postopki za potrošnike pomenijo dodatno finančno breme, saj morajo nositi poleg sodne takse tudi stroške postopka, se je ZPS odločila, da vsem potrošnikom, ki so sklenili kreditne pogodbe z nebančnim sektorjem (kot npr. podjetje Kartagina, Nova Katragina, Fragorex ), brezplačno pregleda pogodbe glede skladnosti z zakonodajo. Svojim članom bo ZPS zagotovila tudi kritje stroškov zastopanja v morebitnih sodnih postopkih.

Potrošniki lahko pogodbe pošljejo v pregled po e-pošti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na naslov Zveza potrošnikov Slovenije, Frankopanska 5, 1000 Ljubljana.

Nasvet ZPS potrošnikom:

1. Če vam je banka zavrnila prošnjo za kredit in se po ponudbo odpravite
k nebančnim ponudnikom, vam svetujemo veliko previdnost.
2. Če najemate kredit od podjetja, preverite, ali ima (na vidnem mestu v
poslovalnici) nalepko - dovoljenje za opravljanje dejavnosti
potrošniškega kreditiranja. Če je nima, ne sklepajte pogodbe, in
obvestite Tržni inšpektorat RS.
3. Pred podpisom pogodbe skrbno preberite vsa določila. Posebej
pozorni bodite na določila o stroških kredita.
4. Če pogodbe ne razumete, je ne podpišite, dokler ne dobite ustreznega
(pisnega) pojasnila oz. poiščite strokovno pomoč.
5. Ob sklenitvi pogodbe zahtevajte izvod celotne dokumentacije
(pogodbo, ponudbo, izračune…) za svoj arhiv.

Objavljeno v Novice

V okviru projekta Evropsko partnerstvo za boj proti raku (European Partnership for Action Against Cancer – EPAAC) poteka evropski mladinski natečaj ob Evropskem tednu boja proti raku 2013.

Komu je evropski mladinski natečaj ob Evropskem tednu boja proti raku 2013 namenjen?

Natečaj je namenjen mladim v starostni skupini od 10 do 18 let, ki želijo pomagati v boju proti raku in osvojiti privlačne nagrade.

Kaj je potrebno narediti?

Potrebno je izdelati plakat.
Izdelki morajo vsebovati eno načelo Evropskega kodeksa za boj proti raku.
Namen je, da sodelujoči svojim vrstnikom na kreativen način pokažejo, kako lahko preprečijo raka.

action-against-cancer-europe

 

Nagrade

Zmagovalec vsake kategorije bo lahko izbiral med iPad Mini ali iPod Touch. Kategorije pa so naslednje:
Kategorija mlajših (od 10 do 14 let):
• Ne kadite.
• Jejte zdravo.
• Bodite športno aktivni.
• Izogibajte se čezmernemu sončenju.
• Izogibajte se sončenju v solariju.
Kategorija starejših (od 15 do 18 let)
• Ne kadite.
• Jejte zdravo.
• Bodite športno aktivni.
• Omejite vnos alkoholnih pijač.
• Izogibajte se sončenju v solariju.
(Pozor: plakat lahko ilustrira le eno od zgornjih tem!)
Sodelujoči morajo svoj izdelek posredovati:
najkasneje do petka, 19. aprila 2013
na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Natečaj se odvija pod okriljem ECL
Natečaj se odvija pod okriljem Evropske lige proti raku (ECL), ki je vsako leto odgovorna za koordinacijo Evropskega tedna boja proti raku (od 25. do 31. maja), v okviru Evropskega partnerstva za boj proti raku. Natečaj izvaja Irish Cancer Society (ICS).

Pravila natečaja najdete tukaj.
Evropski kodeks boj proti raku najdete tukaj.

Več informacij o evropskem mladinskem natečaju ob Evropskem tednu boja proti raku 2013 na:


- http://www.who.int/cancer/prevention/en/index.html
- http://www.who.int/topics/tobacco/en/
- http://www.who.int/topics/ultraviolet_radiation/en/
- http://www.who.int/topics/physical_activity/en/
- http://www.who.int/topics/diet/en/
- http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs349/en/index.html
- http://www.cancer.ie/reduce-your-risk

Vir: http://www.ivz.si

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework