Prispevki filtrirani po datumu: sobota, 23 februar 2013
sobota, 23 februar 2013 18:21

Kako ukrotiti vaš pomivalni stroj

Raziskave kažejo, da je prav pomivalni stroj gospodinjski aparat, ki nas najpogosteje razočara. Spomnite se samo, kolikokrat ste isto posodo pomivali dvakrat, ker se prvič ni dobro pomila. Če posoda po pranju ni čista, imate morda zamašene odprtine na razpršilcu, trdovratne maščobe pa se boste znebili tako, da zvišate temperaturo grelnika.

Vendar pojdimo lepo po vrsti. Za pravilno delovanje gospodinjskih aparatov je nujno ustrezno in redno vzdrževanje. To seveda velja tudi za pomivalne stroje. Preberite osnovne nasvete, s katerimi bo vaš pomivalni stroj dlje časa brezhibno deloval, vaša posoda pa vedno bila brezhibno čista.

Kako pravilno napolniti pomivalni stroj?

pomivalni-stroji spacecomfort-1

Zelo pomembno je, na kakšen način napolnite pomivalni stroj. Voda v spodnjem delu stroja je veliko bolj topla, zato je spodnja polica namenjena za lonce in ponve, ne pa za plastiko, ki bi zaradi neustrezne toplote lahko izgubila prvotno obliko. Pomembno je, da pomivalnega stroja preveč ne napolnite, saj voda v tem primeru ne bo dosegla vseh delov posode.

Krožnikov ne zlagajte ob razpršilih, saj boste tako preprečili dotok vode.

Celo najbolj moderni pomivalni stroji imajo težave, če je na posodi preveč hrane. Izpiranje ni potrebno – posodo le pobrišite s prtičkom, če se na njej nahajajo večji kosi hrane.

Ko dajete posodo ven iz pomivalnega stroja, začnite pri spodnji polici. S tem boste preprečili kapljanje vode iz posode iz zgornjih polic.

Pravila pranja

V pomivalnem stroju se izogibajte pomivanju nožev, saj lahko hitro postanejo topi. Tudi lesenih desk ni priporočljivo pomivati v pomivalnem stroju, saj lahko sčasoma popokajo ali se napihnejo, posode ali deli posode iz železa pa bodo zarjaveli, če jih boste pomivali v pomivalnem stroju.

V pomivalnem stroju pa lahko pomivate srebrnino, toda pazite, da jih vanj ne vstavite skupaj z zelo umazano posodo, saj bi kislina iz hrane lahko na srebro delovala korozivno. Pred tovrstnim pranjem nujno izperite posodo.

Končno izpiranje lahko povzroči spremembo barve na aluminijski posodi. Če vas to moti, takšno posodo odstranite pred končnim izpiranjem.

Kaj storiti, ko se pojavijo težave?

Vas pomivalni stroj spravlja ob pamet? Nenehna popravila, pa naj so še tako majhna in na prvi pogled zanemarljiva, vendar pa povzročajo skrbi in vplivajo na debelino denarnice. Vendar ne skrbite, večino teh težav lahko odpravite tudi sami, samo vedeti morate, na kakšen način.

Čeprav imajo sodobni pomivalni stroji dolgo življenjsko dobo, to ne pomeni, da bodo med tem časom delovali brezhibno.

Prav nasprotno, razne napake so kar pogoste, dobra novica pa je ta, da lahko večino izmed njih odpravite sami. Zato preden pokličete mojstra, kateremu boste odšteli zajeten kupček denarja, preberite spodnje nasvete, ki vam bodo v pomoč pri nekaterih lažjih okvarah.

1. Ko odprem pomivalni stroj, je na dnu voda. Zakaj?

Imate zamašen odtok. Izpraznite pomivalni stroj, poiščite filter in ga počistite. Glavni 'krivci' te težave so piščančje kosti, razbito steklo in razne folije, ki so očesu nevidne.

2. Zakaj posoda po pranju ni čista?

Morda imate zamašene odprtine razpršilca. Izklopite pomivalni stroj iz električne vtičnice, ga izpraznite in mu odstranite šobo (za potrebe čiščenja se lahko premika, podrobnosti so opisane v navodilih za uporabo pomivalnega stroja). Natančno preglejte vse odprtine in v primeru, da so zamešene, jih očistite s pomočjo zobotrebcev.

Če je vse videti v redu, je morda težava pri segrevanju vode. V tem primeru se voda ne segreje dovolj, da bi odstranila maščobo. V tem primeru preberite navodila za uporabo.

3. Zakaj se kozarci ne svetijo, ampak so polni madežev?

Za pet minut jih postavite v kis. Če postanejo bleščeči, to pomeni, da je vaša voda pretrda. V tem primeru v pomivalni stroj vstavite več detergenta. Če madeži ostanejo, je težava v previsoki temperaturi, na kateri se kozarci pomivajo ali pa v prekomerni uporabi sredstva za pomivanje.

4. Iz pomivalnega stroja se širi neprijeten vonj po zažganem

Verjetno imate starejši model pomivalnega stroja z vidnim grelcem na dnu. Verjetno hrana s posode občasno pade nanj, kar povzroči neprijeten vonj.

5. Kako naj se znebim trdovratne maščobe?

Morda je vzrok za nastanek trdovratne maščobe, ki se je nabrala v pomivalnem stroju, v prenizko nastavljena temperatura, ki je potrebna, da se maščoba raztopi. Če vaš pomivalni stroj nima lastnega termostata (večina jih danes ima), zvišajte temperaturo na grelniku vode za 5 ºC.

6. Kako se znebiti belih madežev s posode?

Beli madeži na posodi so znak trde vode. Uporabite več sredstva za lesk.

7. Kako preprečiti puščanje vode pri vratih?

Najprej preverite, ali je kakšen kos posode obtičal v kakšnem delu pomivalnega stroja, zaradi česar ne morete dobro zapreti vrat. Če je vse v redu, je morda težava v samih vratih. Če opazite, da niso pravilno poravnana, vzemite orodje in pritrdite oziroma malce odvijte vijake, da bi se vrata postavila na svoje mesto.

Težava je lahko tudi v gumi okoli vrat – v tem primeru jo morate zamenjati.

Vir: http://www.dominvrt.si

Objavljeno v Nasveti