Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 11 februar 2013
ponedeljek, 11 februar 2013 13:19

Papež Benedikt XVI. bo konec februarja odstopil

Papež Benedikt XVI. se bo 28. februarja ob 20. uri umaknil kot poglavar Rimskokatoliške cerkve.

Kot je dejal predstavnik Svetega sedeža, so vzrok njegove zdravstvene težave. Sveti oče, ki bo aprila dopolnil 86 let, je to odločitev osebno oznanil med javnim konzistorijem, s tem pa je presenetil vse. Zbranim je dejal, da nima več moči, da bi še naprej opravljal tako zahtevno in odgovorno funkcijo, ter dodal, da je to odločitev sprejel popolnoma sam in svobodno.

"Ko sem večkrat svojo vest preizkusil pred Bogom, sem spoznal, da moja moč zaradi visoke starosti ni več takšna, da bi ustrezala zahtevnosti službe svetega Petra. V današnjem svetu, v katerem se spremembe dogajajo zelo hitro, je potrebno imeti tako moč duha in telesa, a mene sta obe v zadnjih mesecih počasi zapustili do te mere, da sem spoznal, da nisem več sposoben opravljati službe, ki mi je bila zaupana," je sporočil.

"Čim krajše obdobje brezvladja"
Kardinal Angelo Sodano je dejal, da je papeževa odločitev prišla "kot strela z jasnega", neki drugi visoki predstavnik Vatikana pa je sporočil, da si želijo, da bi bilo obdobje med umikom Benedikta XVI. in izvolitvijo njegovega naslednika "kar se da kratko".

Objavljeno v Novice
ponedeljek, 11 februar 2013 09:23

Začetek pojavljanja alergogenega cvetnega prahu

Topli popoldnevi so zadnje januarske dni sprožili sproščanje alergogenega cvetnega prahu.

S koncem januarja 2013 se je v celinski Sloveniji in v Primorju začela glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu leske. V Primorju letošnji začetek cvetenja leske sovpada z dolgoletnim povprečjem (t.j. 28. januar), drugod po Sloveniji se je letošnja sezona začela slab teden prej kot v povprečju (t.j. 5. februar). Na zadnji januarski dan se je v Primorju začela tudi sezona pojavljanja cvetnega prahu cipresovk (dolgoletno povprečje je 29. januar).
V celinskem delu Slovenije so se v prvem tednu februarja v zraku pojavila posamezna zrna jelše, vendar se glavna sezona še ni začela. Glede na dolgoletno povprečje lahko pričakujemo večjo obremenitev zraka s cvetnim prahom jelše okoli 12. februarja.
*Opomba: dolgoletno povprečje je za celinsko Slovenijo izračunano od leta 1996 do leta 2012, za Primorje od leta 1999 do 2012.

Na Inštitutu za varovanje zdravja RS bodo vse dni v letu 2013 spremljali obremenjenost zraka z alergogenim cvetnim prahom. Vse rezultate aerobioloških analiz in aktualne napovedi obremenjenosti zraka s cvetnim prahom bodo ažurno objavljali na povezavi. Kratkoročne napovedi lahko spremljate tudi na spletni strani ARSO.

Vir: http://www.ivz.si

Objavljeno v Novice